Konferencja Naukowa-20 Konferencja Naukowa-21

Na wstępie uczniowie Publicznej Szkoły Podstawowej w Inowłodzu przedstawili krótką historię Inowłodza a dziecięcy zespół flażoletowy zaprezentował muzykę średniowieczną.

Konferencja Naukowa-01 Konferencja Naukowa-02 Konferencja Naukowa-03

Konferencja Naukowa-04

Konferencja Naukowa-25

Ważnym punktem konferencji było uroczyste wręczenie na ręce Wójta Gminy Inowłódz Zenona Chojnackiego oraz Przewodniczącego Rady Gminy Marka Leszczyńskiego Medalu Króla Kazimierza Wielkiego dla Gminy Inowłódz przyznanego przez Kapitułę Odznaczeń Króla Kazimierza Wielkiego.

.

Konferencja Naukowa-26

Konferencja Naukowa-07Część Konferencyjną prowadziła aktorka oraz członek zarządu Stowarzyszenia Króla Kazimierza Wielkiego Aldona Orman. Jako pierwszy referat pt. „Zjazd Królów w Krakowie w 1364 r.” wygłosił dr Tomasz Dziki z Archiwum Państwowego we Włocławku. Następnie o „Rozkoszach stołu w Polsce średniowiecznej” mówił dr Zdzisław Jan Zasada z Włocławskiego Towarzystwa Naukowego we Włocławku. W kolejnym punkcie ks. prof. Marian Włosińki z Wyższej Szkoły Humanistyczno-Ekonomicznej we Włocławku omawiał „Problematykę postów w Polsce średniowiecznej”. W dalszej części obrad wystąpił prof. Stanisław Kunikowski z Wyższej Szkoły Humanistyczno-Ekonomicznej we Włocławku z opracowaniem na temat Sposobów mierzenia i ważenia w Polsce w czasach średniowiecza „Człowiek miara wszechrzeczy”. W kolejnym punkcie konferencji dr Krzysztof Witkowski z Muzeum Technik Ceramicznych w Kole przedstawił referat pt. „Łaźnie w przywilejach lokacyjnych króla Kazimierza Wielkiego”. Z kolei dr n. med. Małgorzata Monika Palka z Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie omówiła temat „A maximis ad minima. Dżuma i inne choroby w Polsce wieków średnich” po czym dr Adam Wróbel, z Wyższej Szkoły Humanistyczno-Ekonomicznej we Włocławku przedstawił referat pt. „Motyw chleba (zboża) w średniowiecznej kulturze, literaturze oraz w języku staropolskim”.

Konferencja Naukowa-06 Konferencja Naukowa-08

Konferencja Naukowa-05

Na zakończenie części konferencyjnej głos zabrał dr Michał Słoniewski, który opowiadał o „Spale królewskiej, carskiej i prezydenckiej”.

Konferencja Naukowa-10

Konferencji towarzyszyła prezentacja potraw średniowiecznych przygotowanych przez: Koło Emerytów Rencistów i Inwalidów w Inowłodzu i w Królowej Woli, Koło Gospodyń Wiejskich w Brzustowie oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Tomaszowie Mazowieckim.

Konferencja Naukowa-09

Konferencja Naukowa-11 Konferencja Naukowa-14

Konferencja Naukowa-12 Konferencja Naukowa-13

Konferencja Naukowa-15 Konferencja Naukowa-16

Konferencja Naukowa-17

Konferencja Naukowa-18 Konferencja Naukowa-19

W pobliżu sali konferencyjnej uczestnicy spotkania mogli zapoznać się z ofertą Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Optymalnych.

Konferencja Naukowa-22 Konferencja Naukowa-23

Konferencja Naukowa-24

Pin It